Geokätköily

Yhteyshenkilö: Aimo Peltola, puh. 0400 – 635751.

Geokätköily
Oletko kuullut geokätköilystä? Geokätköily on maailmanlaajuinen, seikkailullinen ulkoiluharrastus, joka sopii kaikille ikään tai kuntoon katsomatta. Nykyaikainen aarteenetsintä tarjoaa loistavan tavan ulkoilla erilaisissa ympäristöissä.
Geokätköilijä voi valita liikkumisen määrän ja tavan itse. Kätköilyyn saakin hyvin yhdistettyä pidemmänkin lenkin esimerkiksi kävellen, pyöräillen tai juosten. Osa kätköistä tarjoaa myös hauskoja aivopähkinöitä.

KARHULAN LATU RY:n järjestämät geokätköilyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Jokaisessa tapahtumassa on käytettävissä Karhulan Ladun neljä GPS-laitetta. Jos sinulla on oma laite, ota se mukaan! Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat kätköilijät! Soveltuu erinomaisesti koko perheen yhteiseksi harrastukseksi!

Näin aloitat geokätköilyn

Geokätköilyssä käytetään apuna satelliittipaikannusta. Kätköjen tiedot haetaan joko internetistä kätköilijöiden nettisivuilta tai älypuhelimen geokätköily -sovelluksella.
📱Tarkkojen sijaintitietojen saamiseksi on ensin luotava oma  käyttäjätunnus geocaching.com -nettisivuille. Rekisteröidy maksutta geocaching.com-sivustolle ja lataa sovellus kännykkääsi. Sovelluksesta löydät kätköjen sijaintitiedot. Voit käyttää kätköilyssä myös GPS-laitetta. Myös kartan avulla löytää helpoimmat kätköt.
📱Ensimmäiseksi etsittäväksi geokätköksi kannattaa valita lähellä sijaitseva, helppo peruskätkö. Sivustolla olevista kätkötiedoista saat selville kätkön nimen, tyypin, koon, sijainnin koordinaatteina sekä vaikeus- ja maastoluokituksen.
📱Jos käytät mobiilisovellusta, valitse haluamasi kätkö kohteeksi ja seuraa sovelluksen kompassia. Jos sinulla on GPS-laite, syötä kätkön koordinaatit ja suunnista niiden mukaan.
📱Kun löydät geokätkön, kirjaa nimimerkkisi ja päivämäärä geokätkön paperiseen lokikirjaan. Lokkaus tehdään myöhemmin myös geocaching.com-verkkosivulle tai sen voi kirjoittaa suoraan mobiilisovelluksessa. Käynti kätköllä kirjataan, vaikkei olisi löytänyt kätköä.

Perustietoa koordinaateista
Geokätköilyssä on käytössä WGS-84 koordinaattijärjestelmä. Koordinaatit voi merkitä monella tapaa. Geokätköilyssä koordinaatit ilmoitetaan yleensä asteina, minuutteina ja minuutin desimaaleina. Muutkin merkitsemistavat ja muunnokset niiden välillä on kuitenkin hyvä tuntea, koska esimerkiksi autonavigaattorit saattavat kelpuuttaa vain jonkun toisen muodon. Otetaan esimerkiksi koordinaatit jotka osoittavat tiehallinnon ilmoittamaan Kotkan 0-pisteeseen:
N 60° 27,999′
E 026° 56,752′
Ne luetaan 60 astetta 27 pilkku 999 minuuttia pohjoista leveyttä ja 26 astetta 56 pilkku 752 minuuttia itäistä pituutta. Astemerkki tarkoittaa luonnollisesti astetta ja yhdellä heittomerkillä (’) tarkoitetaan minuutteja.

Jokaisen oikein rakennetun pojan tai tytön tekee joskus vastustamattomasti mieli etsiä kätkettyä aarretta.

Tärkeimmät sivustot

Kommentointi on suljettu.